AKJAS MIRKO

Alla inlägg under januari 2009

Av Elin Haglund - 14 januari 2009 13:16

Jag skrev ett långt inlägg igår men det försvann av någon anledning så nu skriver jag bara det viktiga i det inlägget:-)


Mr M lyckades få i 3 tassar i formen igår!:-)tjoho! Mycket tålamod, många många många minuter och tillfällen senare så hade han klurat ut att han måste ha i 3 tassar för att få belöning:-) Jag kan bara säga att han var hyfsat trött i sin lilla hjärna efter all den ansträngning och alla försök inte han fick till det. Nu gäller det 4 tassar! Får se hur lång tid det tar......?

Av Elin Haglund - 12 januari 2009 18:35

Ja idag var det "på det igen" med pajformen.......han har ju som sagt förstått att han ska ha båda frambenen i formen (det fattade han snabbt) men det verkar som sagt vara svårt för honom att förstå att han även måste få någon till tass för att få godis......men idag blev det en ny taktik.....jag tog en större "form" oxå låg fokuset på att få honom att ställa sig med båda bakbenen i formen istället......Nu förstår Mr M med ingen bakdelskontroll at all:-) att han ska ha båda frambenen eller båda frambenen i formen.......nu borde det väl gå att få honom att förstå under nästa pass att han ska i med 3 ben, får väl se hur det går?.....fortsättning följer:-)


Jag fortsatte även med fingertarget, det är inga som helst problem, men nu tänkte jag ju försöka att använda den "nyvunna kunskapen" som Mirko har lärt sig till att överföra det till min mun.....hur nu det ska gå till? Någon som har något tips?.....det kommer att lösa sig, jag får testa mej fram.


Natten som var så fick Mirko sova hos Marie och Erik eftersom jag ändå kulle hämta Svea påvägen hem från jobbet på morgonkvisten. Sen blev det sängen i 3 timmar för att sedan gå upp för att kunna ställa om dygnet. Jag åkte sedan till klubben, där jag började med att hundarna fick en lång promenad. Det var ju så fint ute bara för 3 dagar sen för men nu är all snö borta och det är plus grader och lerigt ute....så nu är det slut på att ha det rent hemma:-) Det var så himla skönt nu när det har varit kallt ute med tanke på städning inomhus. Sen kom Linn & Loke till klubben och det blrv uppletande får båda hundarna. Mr M hade nog en liten formsvacka eller så berodde det på vinden för gud vad det blåst ute idag och man kan ju inte själv veta hur vinden ligger....Men en dålig dag kan ju alla ha så det är inget jag lägger energi på eftersom han har gått så jäkla bra på sistone när det gäller uppletande.


Sen fick Mirko körde lite släppanden och utbackningar innan bilen bar av hemåt. På fre eller lör är det dax för att köra ett pass för Remy igen, skojigt! Jag har ju jobbat lite med släppanden och utbackningar, vi får väl se om vi har gjort några framsteg? sedan förra passet som vi körde för honom.


Hua!......nu känner jag att tröttheten kommer över mej....zzzzz.....så nu blir det lite tv-tittande

Av Elin Haglund - 11 januari 2009 23:20

Klockan ringde 14.00 idag efter ytterligare ett nattpass.....jag kände mej väldigt trött till en början.....jag gick ut på en kort kisstur för att gå in och äta lite lunch innan jag hittade på någonting. Ja lunch?det blir ju lite konstiga mattider när man jobbar natt:-) frukosten äts innan jag kryper ner i sängen och när jag stiger upp så är det ju dax för lunch. Jag brukar inte få så mycket matlagning gjord när jag jobbar natt så jag hade haft framförhållning och lagat hemmagjord pizza så det var bara att värma på den:-)


Jag satt och funderade vad jag skulle hitta på idag, jag tänkte att det får bli en lång promenad men jag kände inte för att gå själv så jag ringde Mimmi men hon skulle på öppenträning..... 


jag funderade lite och sedan bestämde jag mej för att hänga på så att Mirko fick göra något idag iaf:-)Det blev en promenad dit och en promenad ham.....tänkte att jag kunde ju passa på att köra lite fot med en massa hundar som störning:-)..... Mirko fick sig lite fot med störning av en massa hundar som gick väldigt nära vid vissa tillfällen men han höll kontakten super!:-) Sen fick vi ju gratis passivitetsträning vilket inte gillades av Mr M! så jag ska nog gå dit någon mer söndag så Mirko eftersom att träna passivitet inte är min starkaste sida:-)


När vi kom hem så fortsatte jag att träna på "fingertargeten" och alla 4 tassarna i pajformen. Fingertargeten går super! Men 4 tassar går så där.....2 tassar har han förstått men han har svårt att förstå varför han inte längre får belöning för 2 tassar och vad han ska göra för att få belöningen, så jag testade lite andra varianter för att få honom att förstå att han skulle i med bakbenen oxå men det gick väl så där. Mr M är ju inte direkt medveten om att han har några bakben:-)så vi får väl se hur det går med denna lilla utmaning? Det märks att det var länge sen som vi gjorde ett "nytt moment" där han måste tänka ut helt själv vad det är att jag vill att han ska göra. Det blev även lite släppanden med utbackningar inomhus....


Sen hann jag även tryfta ett och annat när jag pratade länge och väl med Johanna:-) det var länge sedan sist, det var roligt att prata en stund! Vi pratade om våra kära hundar och insåg att vi har samma typ av "problem" och dom små liven är väldigt lika varandra. När jag satt i telefon med Johanna så blev det helt plötsligt strömavbrott! Jag tror aldrig att jag har varit med om att det har blivit strömavbrott under alla år som jag har bott i lägenhet. Det blev till att tända lite ljus för att kunna se någonting överhuvudtaget.


Nu ska jag försöka att göra någonting vettigt på jobbet...:-).....sista natten! Så skönt!


När vi kom hem

Av Elin Haglund - 10 januari 2009 19:37

kommer inte på någon lämplig rubrik för detta inlägg:-)


Vad har hänt idag då? Inte speciellt mycket eftersom jag jobbade natten som var så sov jag till 14. När klockan väl ringde så bar det av till klubben, inte för att träna utan för att hinna ta en promenad innan det började mörkna ute.....det är enda nackdelen med att jobba natt den här tiden å året att det blir mörkt så tidigt...... ja ja:-).....det blev iaf en promenad men jag kunde inte låta bli helt så det blev först lite kastande av boll och sedan blev det även lite träning på promenaden, det blev lite fritt följ, läggande under gång, framförgående och skall. Mr M jobbade på riktigt fint! Men han tycker att det är jobbigt med framförgående nu när jag har börjat ställa krav så tycker han att det är jobbigt och blir frustrerad men det ska vi få till:-)


Sen bar det av till syster yster för att "hänga" lite och umgås. Tommy hade 2 kompisar hemma som Mr M "terrade" med sin boll:-) Har man en gång börjat leka med honom med bollen så är det kört:-)så Mr M hade det roligt hemma hos syrran. Jag å syster yster spelade lite guitar hero, det är så himla roligt! Men det var länge sen så jag var inte speciellt bra men roligt var det iaf.


När vi kom hem så fick Mirko använda sin hjärna lite....vi har ju börjat med 2 nya "tricks".....han ska lära sig att sätta alla 4 tassarna i en pajform:-) han har lyckas lista ut att han ska sätta i 2 tassar men nu när jag försöker gå vidare till 3 tassar så blir han lite frustrerad men han jobbar på, får väl se hur lång tid det tar för honom att förstå?:-) Sen jobbar jag ju med våran fingertarget:-) Jag vill lära honom att pussas (han kan pussas redan) men att han ska hålla kvar nosen länge på munnen (jag fick se att Tuva gjorde det och det såg så himla roligt ut att jag vill försöka lära honom det), men han blev riktigt trött i huvudet av dessa aktiviteter.


Sen fortsatte jag att öva in släppanden och utbackningar inomhus med kamleksak(......får väl se om han kopplar det till ärmen sen?.......)men det gick riktigt bra! Belönar att han tänker bakåt....struntar just nu att han ska ligga, vill få till fina utbackanden först. Det kanske hade fungerat bättre med att ha honom i sittande bevakning, för det är det han helst tar till när han backar....ja ja vi får väl se?......men jag kör på med liggande bevakningar som det är just nu iaf så får vi se?


Jag har fått så jäkla ont under hälen på vänster fot, undrar om den har blivit lite överansträngd? jag har ju gott så mycket den här veckan, flera 2 timmar promenader.....får väl se om det går över med lite vila?


En dag med blandade aktiviteter alltså:-) I natt blir det jobb igen.....

Av Elin Haglund - 7 januari 2009 12:40

har vi haft idag. Underbart! Jag blir bara så glad när det är så fint väder ute och igår kom det även lite snö så nu har vi snö oxå, kunde det bli bättre än så?!:-) Jag och Marie plus hundarna tog en lång promenad på 2 timmar idag på fm i det underbara vädret. Vi gick vid Gladö Kvarn och över Kvarnsjön så det blev en rejäl promenad, skönt! Några bilder från dagen......


 

En härlig vy över Kvarnsjön. 


 

Marie och hundarna poserar.


 

Sen var det min tur att posera:-)...Glad är jag iaf.


Igår så blev det lite lydnadsträning på promenaden vid golfbanan i Ågesta. Mr M fick köra lite varierad kompott, momenten i lägre klass men på ett lite annorlunda sätt:-) Och han tyckte att det var lite jobbigt när han faktiskt måte koncentrera sig för att hänga med, med vad jag ville att han skulle göra. Han fick nöja sig med beröm från min fina stämma:-) när han var duktig, men på sista fria följet så fick han sin kamptrasa. Det gick riktigt bra! (fast som sagt allt är ju relativt:-))


Efter promenaden igår så fick Mirko köra lite skydd på mej (jag fick ju låna en kort ärm av Remy så länge tills jag har köpt mej en egen ärm, det var snällt av honom!) Jag körde inskick, bevakning......när han bevakade fint så fick han gå in i bett för att sedan köra släppanden och utbackningar, när han låg på fint avstånd med fin bevakning så fick han sin kära boll:-). Det funkade riktigt bra! Jag ska ligga i med detta nu tills jag ska träffa Remy igen.


jag fick tips av både Patrik & Remy att inte satsa på en fullstor svensk ärm utan att jag ist. skulle köpa en mindre ärm som är lättare att jobba med när man ska köra Mirko själv, sen är ju även svensk ärmarna så satans dyra. Jag fick tips av Remy om en ringärm som Backamo säljer som ska vara bra och hålla passformen bra och den tar även emot hyfsat kraftiga bett så jag ska satsa på en sådan till att börja med så kan jag investera i en "riktig" svenskärm sen.


Vi brukar ju köra sökträning på onsdagar men idag blev det ingen eftersom vi var för få som kunde.


Snart är det dax för jobbet igen....











































Av Elin Haglund - 5 januari 2009 14:51

Idag var det ännu en härlig, kall dag. Det är nog 4:e dagen i rad som det ligger mellan minus 10-12 grader ute. Igår kväll när jag skulle gå å lägga mej så stod termometern på -14 grader, brrrr...... Även fast det är riktigt kallt så är det ändå riktigt mysigt och skönt. Det är verkligen skönt att slippa slasket ute och smutsen inne:-) Idag så blev det en lång promenad med Marie och Svea vid Kvarnsjön. Vi gick på isen stundtals, jag som brukar vara lite feg att gå på isen men nu har det ju varit kallt ute sedan julafton så det ska väl mycket till för att isen inte ska hålla då:-) Hundarna busade järnet! Tro det eller ej men jag hade med mej kameran idag!:-) jag tog några bilder  men sen tog självklart batterierna slut.....suck......och jag fick fortsätta att knäppa med mobilen istället. Sen så blev det lite handling, diskning och ikväll så ska det tvättas och städas.....allt sådant tråkigt men det är ju ett måste ibland......

 

 

 

 

 


Igår eftermiddag så bar bilen iväg till Bromma där jag skulle träffa Remy och träna skydd:-) Jag mailade honom efter att jag hade varit på kurs för honom och frågade om det fanns möjlighet att komma ner och träna för honom.....sen hörde han av sig och sa att han hade börjat jobba i Stockholm varannan vecka och att jag gärna fick passa på och träna för honom när han väl är uppe i Stockholm och jobbade. Så igår körde vi första passet, skit skoj! Det var ju så himla kallt ute så vi körde inomhus.......


.......Mirko fick köra inskick, satte på linan igen och när han befann sig på rätt avstånd så ett snabbt ryck från mattes sida för att sedan släppa efter på linan.....jag fick även börja att gå fram till honom och klappa om honom när han låg i bevakning, första gången jag gjorde det så villa han gärna flytta närmare figgen men sedan gick det riktigt bra! Han gör faktiskt liggande bevakningen riktigt bra!:-) Sen körde vi transporter, jag fick tips av Remy...... när jag har kört transporter tidigare så har Mirko bara haft fokus på mej även fast jag inte ens har använt fot-kommandot, men jag vill ju att han ska ha fokus på figgen och på mej så Remy backade så att han hade ansiktet mot mej och Mirko och sedan hade han ärmen på vänster arm......det funkade hur bra som helst! Mirko började då att pendla mitt sitt huvud men höll ändå fin position vid min sida:-)......


.......Nu ska jag själv tills nästa gång jag ska träna för honom träna utbackningar, släppanden, inskick(bevakningar, mängdträning) och transporter.....måste ju se till att vi har gjort framsteg till nästa gång:-) Vi avslutade passet med att Mr M fick köra några sökövningar inomhus, finns hur mycket utrymmen som helst där inne:-) Första stället fick han jobba rejält för att hitta Remy men på det andra stället så tog han honom klockrent. Mr M jobbade på riktigt fint! Jag tog med mej kameran i hopp om att jag skulle lyckas ta några bilder men så blev det inte, men någon gång kanske Linn ska hänga med och titta så då kanske hon kan ta några bilder?


Jag läste på nätet om en borste till hundar som ska heta "Firminator"(töntigt namn eller vad?), den lät verkligen helt suverän men jag trodde inte riktigt på det. Sen träffade jag en tjej på klubben som hade köpt den och sa att den var helt suverän så jag kunde inte låta bli utan åkte och köpte den och gissa om den var bra?! JA....! Alla som har hundar som släpper hår så kan jag verkligen rekomendera den borsten och den fungerade även helt super på lilla kisse missen! Här nedan lägger jag in en bild, jag borstade väl Mirko några få minuter och kolla bara vad mycket hår som han tappade!

 

Inte sådan bra bild men kolla högen!


En fullspäckade helg är snart över.... 








Av Elin Haglund - 4 januari 2009 15:37

Jag börjar med att ge er en årsresumé för året som gått:


Januari

* Tränade mitt andra pass för Monika Lindblom.

* Inredde lägenheten, så att den faktiskt känns som en mysig lägenhet.

* Hela januari (när jag går tillbaka och läser min blogg) bestod av mycket irritation gällande Mr M från min sida.


Februari

* Bilresa ner till Göteborg och hälsade på Anna med hundar.


Mars

* Mirko fick ta sitt första frispår, han tyckte att det var super skoj.

* Usch en tragisk händelse hände i Mars. Hanna, en tjej jag pluggade med i Umeå blev mördad när hon var på semester i Thailand.

* Mirko drar med sig min bärbara dator över hela vardgasrumsgolvet, men som tur är klara sig datorn:-)

* Mirko och jag börjar träna sök.

* Maica flyttade hem till mig och Mirko. Det gick smärfritt.


April

* Vi startade Lkl 1, där vi var 4 poäng från 1:a pris. Vi nollade platsliggningen pga att två hundar började slåss. Mr M gjorde en suverän insats!

* Mr M får årets första fästing, usch! jag vågade ta bort den själv, en seger!:-)

* Träffade Johanna & Maczon på Tyresö BK, som var nere i Stockholm på besök.

* Startade en till LKl 1 helgen efter debuten och då fick vi vårt 1:a pris med 186,5p.

* Ett stor fel på min bil uppstod, vilket innebar att jag fick vara utan bil ett tag och jag blev 6000:- fattigare.


Maj

* Startade vår första lägre spår tävling på Norrköping BK, vi klarade specialen poängmässigt men inte lydnaden. Slutade på 462p och godkända.

* Startade vårt andra lägre spår på SSBK, det gick åt h-lvetet! Denna gång klarade vi lydnaden poängmässigt men inte specialen. Fast jag vann tävlingen:-)


Juni

* Fjällvandring i Funäsdalen med mamma, Mr M verkade trivas där när han fick springa lös hela dagarna på fjället.


Juli

* Kennel läger i Härnösand, där det blev mycket hundträning och hundsnack i goda vänners lag.

* Jag och Mr M skrapade ihop vår första titel när vi genomförde BH-provet med godkänt resultat.


Augusti

* Debut i Lkl 2, 1: a pris med 162p trots att vi nollade inkallande med ställande.

* Startade lägre spår för 3:e gången gillt och Mr M var billig efter tävlingen! Vi klarade inte uppflytt denna gång heller.


September

* Jag fixar en hemsida åt Mr M.


Oktober

* Jag och Mr M börjar träna skydd. Båda jag och Mr M blir helt såld på den grenen.

* Mr M får ett fint Back On Track täcke av pappa.

* Mr M får öroninflammation som inte alls blir så dyrt som det skulle kunna ha blivit eftersom jag fick kortisondroppar av Mimmi.


November

* jag och Mr M åkte ner till Kristina & Patrik i Karlstad för en hel helg med hundträning.

* Kurs gällande belöningsteknik/belöningskriterier för Monika Lindblom.

* Första snön kom men låg inte kvar speciellt länge.

* Mirko fick åka till veterinären och tömma sina analsäckar.


December

* Fokus ligger på att få bukt med Mr M´s pip. Detta har inneburit att jag har fått jobba med mig själv.


Jag uppnådde vissa av målen som jag satt upp för 2008 men inte alla, men det tar vi tag i år 2009.


När jag och Mr M började att få problem med pip så kände jag att det inte är säkert att vi kommer kunna tävla år 2009, men jag sätter upp mål ändå så att jag har något att sträva efter när jag jobbar med hans pip sen får vi se om vi ens kan komma ut på tävlingsbanan år 2009?


Mål för 2009:


Det är med en liten klump i magen som jag sätter upp dessa mål eftersom jag tycker det är svårt att sätta upp mål så att alla vet om dem. Bara för att det spär på min prestationsångest:-) men jag ser det som ett led i min personliga utveckling:-) Jag tror att det är bra att sätta upp både kortsiktiga och långsiktiga mål för träningens skull och i mitt fall för min egen skull:-) Så nu är det gjort iaf. sen får framtiden visa inte OM vi når dessa mål utan NÄR:-) För någon gång under Mr M´s livstid ska jag uppnå dessa mål, när jag skriver så, så känns det mer realitiskt:-)


Spår

* Starta lägre spår med uppflytt :-)

* Starta högre spår


Sök

* Starta lägre sök med uppflytt

* Starta högre sök


Skydd

* starta lägre skydd


Lydnad

* Starta Lkl 3 under hösten/vintern (har ju lagt lydnads momenten på is ett tag)


Men som sagt för att ens kunna starta någon tävling under 2009 så måste jag först få till Mr M´s fokus, koncentrations förmåga och pip så framtiden får utvis om ni får se oss ute på tävlingsbanorna under året?


Jag hoppas att ni alla får ett härligt år med fina framgångar och att era kära hundar får hålla sig friska!


Av Elin Haglund - 3 januari 2009 22:10

med hund ute i skogen blev det idag. Härligt!:-)


Jag, Susanne och Elisabeth träffade klockan 10 vid ängarna för att börja med att köra lydnad. Det gick bra men lite pip idag oxå men vi kämpar på! Mr M fick göra lite framåtsändade, skall, budföring, läggande under gång och inkallande med ställande & läggande(det var första gången som jag satt ihop det, första inkallningen så la han sig på ställandet men men vi kör ju efter "gör om gör rätt" så han fick göra om och den gången blev det bra! Han stannar och lägger sig så j-vla bra & snabbt fast han har sådan fart som han har och även fast jag nästan viskar kommandona:-))


Sen bar det av till skogen vid S där vi la ut spår till varandra, för Mirkos del blev det bara 2 spårupptag - han gjorde det bra! Men innan vi tog spåren så åkte vi hem till S för att stoppa lite i magen. S bjöd på lunch i form av hemmagjord köttsoppa. Gott var det! Sen åkte vi som sagt tillbaka och hundarna fick ta sina spår.


När det var dax att ta spåren så mötte även Petra upp. Efter att hundarna hade fått tagit spåren så blev det uppletande. Mirko fick även denna gång ett "mastodont" uppletande på 13 föremål! Han tog in 11 stycken, men det blev även några "ofrivilliga" tomslag - dessa gjorde han riktigt fint! Bra ut på djupet! Det var full fart på Mr M i rutan, men tro det eller ej men han blev faktiskt lite trött på slutet:-) Inte för att han drog ner på tempot direkt men det var i samma rivstart som i början av uppletandet men han hade fortfarande BRA fart och letade bra även i slutet av uppletandet. Han till och med la sig ner när han hade gjort sista skicket och det händer inte allt för ofta:-)


När alla hundar hade fått köra uppletande så körde vi hem till S där Erik gjorde pizza åt oss alla. Det var super gott! Vi var 5 stycken schäfrar (varav 4 hanar) och 4 människor och alla skötte sig exemplariskt!(även människorna:-)) Hundarna var nöjda och låg och sov mesta dels av tiden eller sov, de kopplade av iaf. Klockan var strax efter halv 8 på kvällen när jag åkte hem. Så det blev verkligen en hel dag med hundar, härligt! Tack så himla mycket för idag! Och ett stort TACK till Susanne som bjöd på mat och tog initiativ till denna trevliga dag!:-) Det är väl bara att bjuda igen!


jag glömde självklart min kamera men E kan man lita på:-)hon har alltid med sig sin kamera så här kommer lite bilder från dagen......


Inkallande med ställande & läggande....."jag står blixtstilla.....undrar vad matte ska be mej att göra härnäst?"


Fritt följ.....


Mysstund.....efter avslutat lydnadspass.....alltid ett måste:-)


Budföring ā la Mr M! Full fart och raka rör med öronen bakåtstrukna....de som har stått mottagare till Mr M har alltid någon gång hunnit fundera:.....undra om han kommer hinna bromsa?:-)


Uppletande....lite dåligt för fotografering att ha reflexhalsband och reflexer på benen


Hemma hos Susanne.....dax för lite mat.....Mr M ligger längst till vänster, Sacco till höger, Arrak längst fram i bilen och den 4:e hunden är Tjejen. Kox ser man inte i bild - han är förpassad till vardagsrummet.


Tack ännu en gång för en härligt dag! Hoppas att det inte dröjer ett halvåt till nästa gång:-)









































Lösenord

Vill ni läsa blogggen? Maila mej: elin_haglund81@hotmail.com så får ni lösenordet.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards